«Εθελοντισμός και συλλογική δουλειά προσφορά στην κοινωνία»

10633564_10204689798625529_1455957531939514402_o

Πρώτη συνέντευξη για λογαριασμό της ιστοσελίδας μας και ένα από τα παιδιά που ήταν μέσα στους πρωτεργάτες και της ιδέας για αυτή τη θεατρική ομάδα «Ανατροπή» είναι ο Μάριος Ρήγας.

Αναφέρει στη συνέντευξη του που ακολουθεί αρκετά σημαντικά και πάμε μαζί να την απολαύσουμε…

Μάριε, λίγα λόγια για την Ανατροπή;
Παρόμοιας φύσης παραστάσεις πραγματοποιούνταν από τα φοιτητικά μας χρόνια από την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών του Πανεπιστημίου Κύπρου και αργότερα στο Πελένδρι με υπεύθυνο τον Σωκράτη Πουλλή. Μάλιστα πολλοί από τους συντελεστές της σημερινής Θεατρικής Ομάδας ΑΝΑΤΡΟΠΗ είχαν συμμετοχή σε αυτές τις παραστάσεις από τότε. Από το 2008 και μιλώντας με αρκετούς φίλους και στελέχη της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών, καλλιεργούσαμε την ιδέα ίδρυσης μια θεατρικής ομάδας με τον Σωκράτη Πουλλή

Στις 9 Δεκεμβρίου 2008 είχα θέσει για πρώτη φορά το θέμα προς συζήτηση σε συνεδρία της Επαρχιακής Επιτροπής της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λεμεσού.

Η ιδέα άρεσε, χωρίς όμως να λαμβάνεται τελική απόφαση, η οποία μεταφέρθηκε για μεταγενέστερο στάδιο αφού χρειαζόταν περισσότερη προετοιμασία. Τελικά τον Αύγουστο του 2009 και αφού είχα παρακολουθήσει μια παράσταση στο Πελένδρι που είχε επιμεληθεί ο Σωκράτης Πουλλής, ήμουν πλέον πεπεισμένος ,για την ιδέα ίδρυσης μια θεατρικής ομάδας η οποία θα παρουσίαζε σατιρική επιθεώρηση.

Αφού συζήτησα με μερικούς φίλους, στελέχη της Κίνησης, και κυρίως με τον Σωκράτη, την ιδέα ίδρυσης μιας θεατρικής ομάδας αποτελούμενης από δασκάλους και η οποία θα παρουσίαζε κάτι «εναλλακτικό» (σατιρική επιθεώρηση) σε σχέση με το παιδικό θέατρο καταλήξαμε να προωθήσουμε την ιδέα. Τελικά η απόφαση για ίδρυση της θεατρικής ομάδας πάρθηκε σε συνεδρία της Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λεμεσού στις 9 Σεπτεμβρίου 2009.

Μετά από αρκετό προβληματισμό και συζήτηση αποφασίσαμε ότι θα δημιουργήσουμε μια θεατρική ομάδα αποτελούμενη στην πλειοψηφία της από δασκάλους χωρίς να αποκλείει όμως οποιοδήποτε, και η οποία θα παρουσίαζε σατιρική επιθεώρηση, ορίζοντας ως υπεύθυνους για το στήσιμο της ομάδας τον Σωκράτη Πουλλή, τον Λάμπρο Στεφάνου, τον Στέλιο Στυλιανού και εμένα. Η τελική μορφή της ομάδας, αλλά και το όνομα «Θεατρική Ομάδα ΑΝΑΤΡΟΠΗ» είχε τελικά αποφασιστεί σε συνάντηση των υπευθύνων της ομάδας στο Πελένδρι.

Να πω ότι είχαν προταθεί αρκετά ονόματα καταλήγοντας τελικά στο «Θεατρική Ομάδα ΑΝΑΤΡΟΠΗ», ιδέα του Σωκράτη Πουλλή. Το λογότυπο της ομάδας το έχει σχεδιάσει ο Λάμπρος Στεφάνου, ο οποίος έπαιξε από την πρώτη στιγμή ουσιαστικότατο ρόλο στη δημιουργία της Ανατροπής. Την ομάδα από τότε στηρίζει έμπρακτα η Προοδευτική Κίνηση Δασκάλων και Νηπιαγωγών.

Ο δικός σου ρόλος στη θεατρική ομάδα πέρα από του ηθοποιού έτσι για να σε γνωρίσουμε όλοι καλύτερα ποιος είναι;
Ο ρόλος του ηθοποιού δεν ήταν ποτέ στόχος. Παρόλα αυτά η αγάπη για αυτό που κάνουμε και το δέσιμο της ομάδας ωθεί όλα τα παιδιά της ομάδας να συμμετέχουμε και επί σκηνής. Είχα αναλάβει από την πρώτη στιγμή το ρόλο του υπεύθυνου της ομάδας παίζοντας ουσιαστικά ρόλο συντονιστή. Ο Σωκράτης έχει την απόλυτη ευθύνη στο τι και πώς θα παρουσιαστεί επί σκηνής. Από εκεί και περά όλα τα υπόλοιπα και με τη βοήθεια πολλών άλλων συντελεστών της ομάδας προσπαθούμε να τα οργανώσουμε στοχεύοντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η εξεύρεση χορηγών, χώρων διεξαγωγής προβών και παραστάσεων, προώθηση των παραστάσεων στο κοινό, κατασκευή σκηνικών είναι μερικά από εκείνα που χρειάζονται να γίνουν μαζί με άλλους εθελοντές – συντελεστές της ομάδας για να πραγματοποιηθεί μια παράσταση.

396946_363417790398399_268393426_nΤι μηνύματα θέλει να στείλει η Ανατροπή προς τον κόσμο και την κοινωνία γενικότερα;
Το βασικότερο μήνυμα είναι πως μέσα από τον εθελοντισμό και τη συλλογική δουλειά μπορείς να προσφέρεις πάρα πολλά στην κοινωνία και στον τόπο σου γενικότερα. Προσπαθούμε μέσα από το θέατρο και τις πολιτιστικές μας παρεμβάσεις να προβληματίσουμε για τα όσα συμβαίνουν στο σύγχρονο κόσμο αντιμετωπίζοντας τα μέσα από τη σάτιρα με κριτική διάθεση. Ταυτόχρονα όμως δεν μπορώ να μην αναφέρω το μήνυμα της προσφοράς. Όλα τα καθαρά έσοδα των παραστάσεων μας δίνονται σε κοινωφελείς σκοπούς αλλά και οικογένειες συνανθρώπων μας με προβλήματα οικονομικά και υγείας.

Να επαναλάβω ακόμα μια φορά πως από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της ομάδας είχαμε θέσει 3 βασικούς σκοπούς: Πρώτο μέσω της πολιτιστικής δημιουργίας, η οποία μπορεί να αποτελέσει εργαλείο προβληματισμού και ανάδειξης των σύγχρονων διλημμάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι, αλλά και να ενώσει άτομα και σύνολα με διαφορετικές απόψεις και κοινωνικό υπόβαθρο, να αναπτύξουμε μια μορφή κοινωνικού διαλόγου. Δεύτερο να προσφέρουμε στιγμές γέλιου και χαλάρωσης μέσω της σάτιρας και τρίτο να δώσουμε χαρά και ελπίδα σε συνανθρώπους μας που η μοίρα τους φέρθηκε άδικα παρέχοντας τους οικονομική βοήθεια.

Τι είναι, τι σημαίνει για σένα θέατρο;
Το θέατρο ως μια μορφή τέχνης αποτέλεσε από την αρχαιότητα μια ανάγκη του ανθρώπου για έκφραση. Στη δική μας μορφή θεάτρου, τη σατιρική επιθεώρηση, «προκαλούμε» το κοινό να σκεφτεί τα όσα διαδραματίζονται γύρω του αντιμετωπίζοντας τα με κριτική διάθεση.  Μέσα από την υπερβολή και τη διακωμώδηση γεγονότων και καταστάσεων στη σάτιρα προκαλούνται τέτοιοι προβληματισμοί στο κοινό που κάτω από άλλες συνθήκες θα ήταν αδύνατο. Ταυτόχρονα το θέατρο και ιδίως η κωμωδία ικανοποιεί την ανάγκη του θεατή για χαλάρωση και περιθωριοποίηση έστω και για μερικές ώρες των όποιων προσωπικών προβλημάτων.

Τι είναι αυτό που σου δίνει τόση όρεξη και δύναμη να συνεχίζεις να προσφέρεις στην Ανατροπή με ζήλο και αγάπη προς αυτό που κάνεις και με νέες ιδέες;
Πρώτα από όλα είναι η χαρά της προσφοράς. Το αίσθημα ικανοποίησης, ότι προσπάθησες να βοηθήσεις ένα παιδί, μια οικογένεια και γενικά να προσφέρεις στην κοινωνία είναι μεγάλο. Κατά δεύτερο είναι η ίδια η ομάδα. Όλα τα παιδιά της Ανατροπής νιώθουν την ομάδα ως μια δεύτερη οικογένεια. Τόσο στις παραστάσεις, όσο και στις πρόβες ή σε στιγμές χαλάρωσης το κλίμα είναι εξαιρετικό. Παρά την τεράστια πίεση, ένταση και το άγχος να προσφέρεις στο κοινό κάτι όμορφο και αξιοπρεπές την περίοδο των παραστάσεων περνάμε περίφημα και αυτό μας δίνει δύναμη για την επόμενη δυσκολία.  Ταυτόχρονα όμως δύναμη αντλούμε από την αγάπη του κόσμου για αυτό που κάνουμε, ο οποίος κάθε φορά είναι εκεί μέχρι το τελευταίο χειροκρότημα.

Πέρα από εσένα είναι λογικό να υπάρχουν αρκετά παιδιά, αφανείς και μη, σε αυτή την προσφορά και παρουσία της ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ.  Το ερώτημα… πιστεύεις ότι η ΑΝΑΤΡΟΠΉ έχει μέλλον, έχει πολλά να δείξει και να προσφέρει ακόμη;
Σίγουρα έχει μέλλον. Από την πρώτη στιγμή ίδρυσης μέχρι σήμερα η προσπάθεια, αν και στηρίζεται καθαρά σε εθελοντική και ερασιτεχνική βάση, έχει βελτιωθεί πάρα πολύ. Τα μηνύματα του κόσμου είναι ενθαρρυντικά. Ο κόσμος είναι εκεί, εξαντλώντας σε κάθε παράσταση όλα τα εισιτήρια, δίνοντας μας εκτός από κουράγιο να συνεχίσουμε και το κίνητρο κάθε φορά να βελτιωνόμαστε. Ο πήχης έχει ανέβει ήδη αρκετά ψηλά και ευελπιστούμε μέσα από πιο σκληρή δουλειά, και μαθαίνοντας από τα λάθη μας να βελτιωνόμαστε συνεχώς.

Ποιος πιστεύεις ήταν ο καλύτερος ρόλος που έπαιξες;
Κάθε ρόλος είχε και τη δική του προσθετική αξία στην όλη παρουσία της ομάδας. Αν και ποτέ δεν είχα κεντρικό ρόλο, εντούτοις αρκετό γέλιο στο κοινό προκάλεσε η παρουσία μου στο χορευτικό με τους ONE και ως γονιός που επεμβαίνει στα του σχολείου νομιζόμενος πως με αυτό τον τρόπο προσφέρει στο παιδί του.

Ξέρουμε ότι η Ανατροπή είναι μία μη κερδοσκοπική ομάδα με κύριο στόχο της τη φιλανθρωπία.  Ποιες ομάδες ατόμων είναι οι αποδέκτες των φιλανθρωπικών σας ενεργειών;
Όπως έχω αναφέρει είναι ένας από τους σκοπούς ίδρυσής μας αυτός. Προσπαθούμε να προσφέρουμε κυρίως σε παιδιά αλλά και μεγάλους που το έχουν ανάγκη. Ο κόσμος έχει μάθει τον σκοπό αυτό της ομάδας και φθάνουν κοντά μας διάφορες προτάσεις για βοήθεια, οι οποίες κάθε φορά αξιολογούνται. Προσπάθεια μας είναι να βοηθούμε όσο το δυνατό περισσότερους, κρίνοντας πάντα από την οικονομική κατάσταση, το μέγεθος του προβλήματος  ή το σκοπό της βοήθειας (π.χ. ιατρικά έξοδα). Παράλληλα με τις διάφορες δράσεις ή παραστάσεις μας έχουμε προσφέρει και σε διάφορους φορείς και κοινωφελείς σκοπούς για τους οποίους κρίναμε πως η βοήθεια μας θα ήταν σημαντική. Απλά να αναφέρω πως μέσα από τις παραστάσεις μας έχουμε προσφέρει ποσά που ξεπερνούν τις 30 χιλιάδες ευρώ τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η Ανατροπή είναι ανοικτή ομάδα; Με ποια κριτήρια αποδέχεστε άτομα που ενδιαφέρονται;10443971_10204595983752386_4878566595448332118_n
Η Θεατρική Ομάδα Ανατροπή από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης της αποτελείται κυρίως από δασκάλους με μεράκι και αγάπη για το θέατρο και τον πολιτισμό ευρύτερα. Η ομάδα έχει εφαρμόσει από την πρώτη στιγμή, συνειδητά, πολιτική «ανοικτής πόρτας» και ενθαρρύνει την όσο το δυνατόν ευρύτερη συμμετοχή χωρίς περιορισμούς φύλου, ηλικίας,  ή πολιτικών πεποιθήσεων. Η ΑΝΑΤΡΟΠΗ λειτουργεί καθαρά σε ερασιτεχνική βάση με τις εθελοντικές προσφορές εργασίας και χρόνου των μελών της. Ποτέ δεν έχει αποκλειστεί οποιοσδήποτε από την ομάδα, αλλά αντίθετα ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή νέων συντελεστών. Η μόνη προϋπόθεση θα έλεγα είναι η αγάπη για το θέατρο, η εθελοντική προσφορά και η απόφαση για ουσιαστική θυσία προσωπικού και οικογενειακού χρόνου.

Ο τελευταίος λόγος ανήκει σε σένα στο τι ήθελες να αναφέρεις επί αυτής της πρώτης συνάντησης και επαφής μέσω της ιστοσελίδας της θεατρικής ομάδας…
Θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο ο οποίος από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε την ομάδα και αυτό που κάνει. Χωρίς τη στήριξη του κόσμου, τόσο οικονομική όσο και ηθική, δεν θα μπορούσαμε να υπάρχουμε. Ουσιαστική στήριξη είχαμε από την πρώτη στιγμή και από πολλούς χορηγούς, τους οποίους οφείλω να ευχαριστήσω. Κυρίως ευχαριστώ το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, που από την πρώτη στιγμή είναι δίπλα μας. Δεν μπορώ να μην δώσω την υπόσχεση πως η Θεατρική Ομάδα ΑΝΑΤΡΟΠΗ θα συνεχίσει να υπηρετεί τους σκοπούς που ιδρύθηκε, προσπαθώντας χρόνο με το χρόνο να ικανοποιεί τις όλο και αυξανόμενες προσδοκίες του κόσμου.

532163_363419680398210_1588652288_n

Scroll to Top